Задълбочено разследване трябва да изясни обстоятелствата около смъртта на цивилни при

...
Задълбочено разследване трябва да изясни обстоятелствата около смъртта на цивилни при
Коментари Харесай

Русия иска разследване за цивилните жертви при ликвидирането на Ал-Курайши

Задълбочено разследване трябва да обясни събитията към гибелта на цивилни при ликвидирането на водача на терористичната формация " Ислямска страна " Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курейши от въоръжените сили на Съединени американски щати в Сирия. Това се споделя в изказването на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, представено от ТАСС.

Според дипломата Русия поддържа напъните на други държави в антитерористична посока.

" Готови сме да си сътрудничим с всички заинтригувани страни в полза на определяне на взаимно дейно противопоставяне на тази обща за всички опасност. В същото време в практическите си дейности се ръководим от нуждата от деликатен избор на цели при планирането. и осъществяване на точни военни интервенции, с цел да се изключи опцията за гибел на цивилни. Призоваваме тази и други страни, директно участващи в антитерористични дейности. Ако информацията за цивилни жертви по време на тази акция на американците се удостовери, тогава евентуално това би трябвало да е тематика на задълбочено следствие ", сподели тя.

Както акцентира Захарова, фактът, че водачът се е укривав в град Атма в зоната за деескалация на Идлиб, още един път демонстрира, че тази зона на страната, която остава отвън контрола на сирийските управляващи, " се употребява от интернационалните терористични организации като несъмнено леговище. "

" Това удостоверява нуждата от бързо унищожаване на аванпоста на бандити и екстремисти в Идлиб, както е планувано в съответните съглашения с Турция. По-нататъшното поддържане на статуквото в тази и други области, държани от противозаконни въоръжени групировки, работи извънредно за ползите на терористичните групи ", продължи тя.

Официалният представител на съветското външно министерство удостовери, че Русия твърдо има вяра, че единственият метод да се подсигурява надеждна сигурност в Сирия е " възобновяване на контрола на законните сирийски управляващи над цялата територия на страната ". " Руската федерация даде решителен принос за разгрома на рисковото огнище на интернационалния тероризъм на сирийска земя. Известна е кардиналната позиция на страната ни по отношение на нуждата от безкомпромисна битка с това световно зло ", акцентира Захарова.

Припомняме, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че извършената по-рано антитерористична интервенция на американските спецчасти в Северозападна Сирия е била ориентирана към водача на " Ислямска страна ".

По информация на локални медии обаче при акцията са починали и 12 цивилни, измежду които дами и деца.

След убийството на създателя на " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади през октомври 2019 година, терористичната формация дефинира за негов правоприемник ал-Курайши - иракчанин, който в миналото е бил държан в ареста в Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР